Uitleg Judopunten systeem 2020

Vanaf dit jaar gaan we van start met het judopunten systeem. De judoka’s gaan het hele jaar door punten verzamelen die aan het einde van het seizoen (juni) corresponderen met een bepaalde mate van vordering en een daarbij behorende slip/band.

Punten kunnen behaald worden op de volgende manieren: aanwezigheid en gedragingen tijdens de les, judo(club)toernooien, bijzondere verrichtingen en de judopunten test.

Aanwezigheid in de judoles

Judo bij jou op school via Dijkmansport

Wil jij je ontwikkelen als judoka dan is aanwezig zijn in de les een must. Daarnaast is bezig zijn, dus goed samenwerken, luisteren, kijken en uitvoeren ook een belangrijk aspect. Via absentielijsten zal de aanwezigheid worden bijgehouden en eens per half jaar worden opgeteld. Dit houdt niet in dat je nooit afwezig kan zijn! Wij vinden ook dat je eens een les vrijaf kan nemen, een feestje wilt vieren of dat je een keer ziek kan zijn. Hier wordt allemaal rekening mee gehouden.

Judo(club) toernooien

Op wedstrijdjes leer je heel veel. Je leert om te gaan met spanning, winnen en verliezen en je worpen en grepen toepassen in een andere situatie. Dijkmansport vindt het goed om ook deze kant van de sport te ontdekken. Daarom kennen wij extra punten toe voor deelname aan de verschillende toernooien (club, interclub, en regionale toernooien). Het resultaat op de toernooien is daarin ondergeschikt, het gaat primair om deelname.

Bijzondere verrichtingen

Help jij tijdens de judo les een nieuwkomer? Weet jij nog precies wat wij de vorige week hebben geoefend? Weet jij die moeilijke Japanse benaming van die ene worp nog? Laat jij zien dat je de judowaarden, -normen en – tradities beheerst dan kun je hiermee punten verdienen.

Judopunten test

Het seizoen zal worden verdeeld in 2 gedeeltes (september t/m januari & februari t/m juni)

In deze periodes zijn er drie momenten waarop we een speciale les hebben, waarin we alles wat we hebben geoefend en getraind gaan testen. Een les waarin we onze beweegvaardigheden gaan testen, een les waar we onze grondtechnieken gaan testen en tot slot een dag waarin we onze judoworpen gaan testen. De mate waarin we de vaardigheden beheersen wordt onderverdeeld in 5 stappen, van beginner tot meester, van gele slip tot en met bruine slip. Zodra je het niveau van de bruine slip hebt gehaald ben je de vaardigheid meester en scoor je op dat onderdeel een band hoger. Zijn alle onderdelen op het niveau van de bruine slip dan ben je geslaagd voor de volgende band en kun je verder met de opvolgende band (ook in het lopende seizoen).

Toekennen punten

De fysieke vaardigheden worden getoetst op leeftijd. De judovaardigheden op niveau van de band! De vorderingen noteren wij tijdens de testdagen op een scoreformulier die, nadat deze zijn ingevoerd in het systeem worden meegegeven aan de kinderen. Hierdoor kunnen ouders kijken welke vorderingen er zijn bewerkstelligd.

Let op!

Het judopunten systeem is een Dijkmansport pilotproject. Bas Helwerda, Danny Drent en Martijn Dijkman zijn de ontwikkelaars van dit systeem en gaan de komende 3 seizoenen het systeem optimaliseren en finetunen.

In het eerste seizoen zullen er in het systeem nog hiaten zijn en punten die we moeten aanpassen. Na afloop van de eerste periode volgt er een evaluatie waarin we aan de ouders middels een enquête input vragen. Deze input kunnen we vervolgens gebruiken om te komen tot een optimaal systeem, die voor de judoka’s en andere betrokkenen worden ervaren als motivatie, en een duidelijke inkijk geven in de ontwikkeling als judoka.

Vragen?

Voor vragen en eventuele opmerkingen kunt u mailen met: martijn@dijkmansport.com

..

.

© Copyright Dijkmansport 2007-2020. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc) die u op deze site (dijkmansport.com en alle onderliggende pagina’s) aantreft bij Dijkmansport.

Plaats een reactie