Dit is deel 2 van mijn avontuur en ervaringen in China.

In mijn vorige blog vertelde ik over het innovatie camp waar ik aan mee werk en mijn eerste judo training China. In deze blog meer over mijn avontuur in China.

Super groot

Joost in China
Skyline Shanghai
Joost in China
Dojo in Shanghai

Een ding waar ik achter ben na een aantal weken in China te zijn is dat alles groot is. Zo ook Shanghai, een van de grootste steden ter wereld met 24 miljoen inwoners. Een getal dat bijna niet te bevatten is. Altijd en overal Chinezen, dag en nacht er komt geen eind aan.

Campus

Ik verblijf op een campus van de Jiaotong universiteit van Shanghai (Harvard van China). Op de Jiaotong Universiteit studeren zo’n 33.000 studenten, in alle richtingen. De campus is ook groot, de faciliteiten zijn goed, er zijn meerdere eetgelegenheden (eetkantines) en ook meerder sportfaciliteiten (atletiekbaan, zwembad, fitness, sportvelden).

Popster in China?

Met mijn 1.91 cm voel ik mij ook groot in China. Als ik op een van de toeristisch trekpleisters loop van Shanghai is het meerdere keren voor gekomen dat er Chinezen naar mij toe kwamen om met mij op de foto te mogen. Krijg een beetje het popster gevoel.

B&O innovatie

Joost in ChinaHet project waarvoor ik in China is goed verlopen. Werken in een multidisciplinaire groep met Chinezen, Denen en Polen lukt heel goed. Uiteindelijk is Bang & Olufsen dan ook erg tevreden met de opgeleverde resultaten van de projectgroepen. Dat geeft een goed gevoel.

Training geven
Joost in China
Training geven.

Het leuke van zo’n kamp is dat er vele mensen zijn met verschillende kwaliteiten. Zo heb ik voordat de dag startte een aantal trainingen geven (energizer) om de dag goed te beginnen. Lenigheid (yoga), kracht (fitness), core-stability, balans, coördinatie liet ik allemaal terugkomen. Zo ook judo, leuke balansspellen wat werd gewaardeerd door alle deelnemers. En nog leuk om te doen ook.

Andere judoclub

Door een contact in China kon ik judoën in een andere judoclub midden in Shanghai. Ten opzichte van de vorige keer, waren in deze judoclub alleen maar zwarte-banders en waren ze wat groter. Hier kon ik wat meer aan de bak. De training werd geleid door een Japanse sensei. Door mijn ervaringen in Japan, voelde de training ineens heel Japans in China. Eerste gedeelte warming-up, grondoefeningen, judorollen etc. niet heel anders dan waar dan ook. Daarna een blokje eigen techniek zowel ne-waza (grond) als tachi-waza (staand). Na deze onderdelen, randori’s ook weer op de grond en staand.

Joost in China
Boem, Ippon in China

De chinezen hadden er zin in, een voor een kwamen ze naar me toe om met mij te judoën. Leuk dat judo judo blijft, de meeste Chinezen kon ik al vrij snel op de grond krijgen! Dat voelt goed! Nog meer ippons in China. Wederom weer een leuke ervaring, ze nodigde mij dan ook uit om vaker te komen. Helaas kon het tijd-technische niet om vaker te gaan. Maar desalniettemin erg leuk om mee te trainen.

Einde avontuur

Zo dat was China, een geweldige ervaring. Heel veel mensen, anders leven, anders eten en gejudood.

Het geeft een goed gevoel. Ook weer om terug te zijn.

Tot later.

 

Joost van Dorsten

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 21.30 uur
Zaterdag 8.30 – 16.00 uur
Zondag 9.00 – 14.00 uur