Meester Joost in China! 

Joost in ChinaMomenteel verblijf ik in China. In China doe ik mee aan een innovatie camp van Bang & Olufsen. Met 30 engineers werken we aan nieuw te innoveren product voor de Chinese markt. Naast dit camp heb ik ook mijn judopak mee om te gaan judoën in China. 

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van China is dat de mensen erg vriendelijk zijn en mij of ons als toerist heel erg graag willen helpen. Dat geeft een goed gevoel. Naast dat alles heel schoon voelt en goed wordt onderhouden. Valt het verder op dat hier veel elektrisch wordt gedaan. Alle scooters zijn elektrisch en heb ook al heel veel elektrische auto’s gezien. Ook is het eten natuurlijk anders, er wordt gegeten met chopsticks en er staat veelal rijst, noedels en vlees op het menu. 

Verder is de temperatuur zo rond de 34 graden en een hele hoge luchtvochtigheid van soms 80% (gevoelstemperatuur soms 48 graden). Dat betekend dat ik veel water drink, soms wel bijna 4,5 tot 5 liter per dag. En als ik train (hardlopen en fitness) soms nog wel meer. 

Judo in China

Naast alle gekke, leuke en andere Chinese dagelijkse gewoontes wil ik graag ontdekken hoe de Chinese judoka’s trainen en hoe ze dat doen. 

Het mooie van de judosport is dat universeel is, Japans is de “voertaal” ook in China. Dat maakt sporten in het buitenland zo mooi, het is en blijft universeel. 

Eerste ippon

Joost in ChinaDoor een contact in China kon ik judoën bij een judoclub midden in downtown Sjanghai. Ik kwam binnen in een dojo met gele matten. De tatami vloer voelde gelijk goed aan. Ik werd erg vriendelijk ontvangen en er werd gestart met de training. Ik voelde me gelijk al aardig groot tussen de Chinezen. Er waren dan ook in deze groep veelal beginners en een aantal die al wat jaren training verder waren. Deze training was gericht op technieken en werpen. De randori’s deze training werden niet gedaan. 

Inmiddels zijn er ook al contacten gelegd met een andere club om daar te judoën. Dit is waarschijnlijk een meer wedstrijdgerichte groep.

Kortom een mooie eerste ervaring om te judoën in China. 

Ni hao!

Joost van Dorsten

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 21.30 uur
Zaterdag 8.30 – 16.00 uur
Zondag 9.00 – 14.00 uur