Sportcentrum Dijkmansport is gevestigd aan de Melisseweg.

De Melisseweg maakt deel uit van de stadswijk Ulgersmaborg. En die grenst weer aan Oosterhoogebrug. De naam van het boek is een samentrekking van die twee namen: Oosterhoogebrug, Ulgersmaborg. De schrijver Willem Pauwelussen gaf vorig jaar bij de kerstwandeling nog tekst en uitleg op verschillende plaatsen in de beide wijken.

Oosterhoogebrug

Oosterhoogebrug is een oud dorp. De eerste vermelding is in een akte van Ubbo Emmius in 1427, maar het dorp is misschien nóg ouder en ontstaan bij de ontginning van de veengebieden ten oosten van de Hondsrug. In die tijd woonde de familie Ulgers op hun borg. Die stond waar nu de paardenboerderij aan de Pop Dijkemaweg staat. De in de jaren 80 gebouwde woonwijk en het naastgelegen industriegebied zijn ernaar vernoemd.

Borg van Lewe

Deze en nog veel meer wetenswaardigheden worden u verteld in het boek. De lintbouw in de jaren ‘20, de gruwelijkheden maar ook de heldendaden tijdens de oorlog, de ruzies met de gemeente Groningen over de dorpsuitbreiding, de borg van Lewe die langs de huidige Akeleiweg stond, de kinderboerderij als zoenoffer voor de drastische inperking van de plannen voor Ulgersmaborg, de wijkraad die voor veilige straten ijverde, de ontwikkeling van het onderwijs met de nationaal vermaarde onderwijzer Berend Brugsma, de bewoners die zelf hun dorpshuis De Schakel bij elkaar spaarden, de opbloei van de buurtsuper en zelfs over een kermis die er ooit aan de Timpweg stond. Het is een boek dat laat zien welke problemen de mensen tegenkwamen en hoe ze zich met elkaar verbonden en zodoende daar telkens weer oplossingen voor vonden. Na redactie door Rinus Woesthuis en Marleen van Leeuwen was het uiteindelijke resultaat een omvang van 160 pagina’s met veel foto’s.

Bestellen?

U kunt het boek bij de schrijver (Willem Pauwelussen) bestellen op wpauwel@live.com. De prijs is € 5,-.

Het boek is ook te koop bij Boekhandel Godert Walter >>>

 

“Dijkmansport voor een leven lang sporten”

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 21.30 uur
Zaterdag 8.30 – 16.00 uur
Zondag 9.00 – 14.00 uur