Vele kilometers genieten…

Wat moet je verwachten bij een race over 543 kilometer? Niet eerder had een degelijke afstand afgelegd en al helemaal niet in een vreemde omgeving waar de wegen niet vlak zijn zoals in ons mooie Grunn! Op de dag van de start werd het weer nauwlettend in de gaten gehouden, wat moet je aantrekken? Op het laatste moment toch maar een goed regenjasje gekocht want de voorspellingen waren niet al te best.

Start

21.07 uur de starttijd van onze groep. Om grote druktes te voorkomen starten er om de 7 minuten groepen van ca. 60 rijders. Er was een groep voor ons gestart die we bij het uitrijden van Trondheim al hadden bijgehaald. Als snel reden we met een klein groepje achter de voorrijder en dat zou de 300 kilometer die daarop volgde ook niet veranderen.

Temperatuur -2ºC

Trondheim uit begon het al snel te regen om vervolgens zeker drie uur aan te houden. In de tussentijd reden de nacht in en vals plat omhoog. Dit had als gevolg dat de temperatuur daalde naar uiteindelijk -2 graden en een stevig windje tegen. Je kunt je voorstellen dat de gevoelstemperatuur ver beneden nul aanvoelde en ik mijn best moest doen om niet van de fiets te rillen. Er is dan maar een remedie, in beweging blijven en middels je eigen motor te zorgen voor warmte.

Maar met een blauwe lucht in de horizon was er hoop op beter weer en gelukkig mochten we nog een eindje door trappen.

Uiteindelijk steeg het kwik na ongeveer 400 kilometer tot 30 graden! Een tocht van extremen dus.

Trollen???

Wat ik mij van tevoren in kon beelden werd werkelijkheid, mooie landschappen, water dat aan alle kanten uit de bergen spuit. Wild stromende rivieren en de mogelijkheid dat je zomaar een trol zou kunnen tegen komen die uit een van de vele prachtige hutjes van hout met groene daken nieuwsgierig naar buiten komt kijken.

Het respect die je kreeg van medeweggebruikers was uitzonderlijk! 543 kilometer rijden op de openbare weg en geen enkele keer een gefrustreerde medeweggebruiker tegenkomen is een openbaring! Het kan nog!!

Klassieker XXL

Dat het evenement op handen gedragen word zag je aan alles, de vrijwilligers op elke hoek van de straat, in de verzorgingsposten, in de volgauto’s en motoren het leek wel een klassieker XXL.

Finish!

Op zaterdag 17.30 uur reden we over de finish in Oslo, 20 uur en 40 minuten verder. Bij het uitlezen van de verschillende fietscomputertjes bleek dat we een netto fietstijd hadden van 17 uur en 30 minuten en de rest ingevuld hebben met de gezellige picknicks op de rustplaatsen.

Fantastisch

Mijn conclusie is dat de afstand voor eenieder die zich goed voorbereid prima te doen is. De hoogtemeters zijn goed te doen om dat de meeste meter geleidelijk omhoog gaat. Als je de tijd neemt kun je op elke rustpunt (er zijn er 9 in totaal!) voldoende bij tanken. De regen en temperatuur in het begin maakte het zwaar en dat was echt wel even afzien, maar daarin kan de juiste ademhaling en vooral doortrappen bij helpen om dat te overwinnen.

Het land is fantastisch mooi. De route omgekeerd fietsen was naar mij idee mooier want hoe dichter je bij Oslo kwam hoe minder mooi de uitzichten en omgeving maar dat is persoonlijk.

Mooie ervaring

Resumerend was de tocht mooi, en de aanloop naar deze uitdaging (Bartje 200 en een paar dagen later Trondheim Oslo) bijzonder te noemen. Afstanden vervagen, een paar uurtjes fietsen is zo voorbij. Nieuwe uitdagingen zitten in de koker want ik ben zeker niet uitgekeken op het fietsen. Het is voor mij een fantastische uitlaadklep en het houdt me super fit en vitaal.

Martijn Dijkman

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 21.30 uur
Zaterdag 8.30 – 16.00 uur
Zondag 9.00 – 14.00 uur