Judopak uit, koersbroek aan,

mountainbiken dijkmansport groningen 2018543 Kilometer op de fiets…!

…En dan het liefst ook nog een beetje vlot… tja een missie die voor velen een beetje vreemd in de oren klinkt. Echter, ik vind het een uitdaging en, omdat het dwars door Noorwegen gaat, ook nog eens een prachtig avontuur. Maar met een dergelijke rit waar je zeker meer dan 16 uur met je billen op een zadel zit, is een goede voorbereiding een must.

Wielervirus

3 Jaar geleden werd ik getroffen door het wielervirus. Doordat ik in het uitoefenen van mijn werk als judocoach geconfronteerd werd met de centralisatie van alle topjudoka’s in Papendal, ontstond er een gat in mijn dagelijkse werkzaamheden.  De frustraties en onmacht die dit teweeg bracht zette mij op een dwaalspoor. Na aandringen van een vriend schafte ik een MTB aan om mijn negatieve energie kwijt te kunnen in de bossen van Drenthe. Al snel werd ik opgenomen in een groepje fietsliefhebbers die wekelijks 2 tot 3 keer met elkaar een rondje fietste. Ca.80 km op de MTB door het mooie Drentse landschap, het klinkt idyllisch maar met de vaart dat deze mannen dat deden zag ik alleen maar het achterwiel van mijn voorganger, die ik met heel veel pijn en moeite kon volgen.

Wat heb ik afgezien de eerste maanden!

Groepje liefhebbers

Eind 2015 kon ik voor het eerst het groepje “liefhebbers” volgen zonder me na afloop een hele dag beroerd te voelen. Er werd mij verteld dat 2 van de collega-fietsers meededen aan een extreme marathon de Drenthe 200, 200 km op een MTB in hartje winter? Was dit een grap?

Mijn nieuwsgierigheid was getrokken en ik ben op de bewuste dag naar Roden gereden om met eigen ogen te zien of er gekken waren die dit soort tochten voor hun plezier reden.
Ik zal nooit vergeten wat het met mij deed, de holle ogen, de vermoeidheid maar ook de euforie de persoonlijke overwinningen, je kon ze in de finishstraat voelen en ervaren. Ik besloot direct dat ik de volgende dag zeker van de partij zou zijn, ik werd een van die “gekken”.

3 jaar verder

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en fiets ik fanatiek mee met de verschillende evenementen. Genieten van het buiten zijn, maar soms ook verschrikkelijk afzien. Naast de verschillende edities van de Drenthe 200 en inmiddels ook Bartje 200, maken we wekelijks op de MTB en racefiets vele kilometers. Afgelopen jaar meer kilometers op de fiets gezeten dan in de auto.

Styrkeproven

Nu ben ik in voorbereiding op de Styrkeproven (Trondheim – Oslo) 543 km aan een stuk dwars door Noorwegen. Zaterdag 22 juni a.s. staat deze mooie uitdaging op het programma. De week er voor (zondag 16 juni) doe ik ook nog mee aan de Bartje 200.

Deze fysieke uitdaging vergt een goede voorbereiding. Ik was de afgelopen tijd en ben de komende tijd dan ook veel te vinden op de fiets. De ene keer in de bossen van Drenthe op de MTB en de andere keer een mooie duurrit op de racefiets.

 

Binnenkort meer…

Martijn Dijkman

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 21.30 uur
Zaterdag 8.30 – 16.00 uur
Zondag 9.00 – 14.00 uur